Image 50%

DE FAVORIET VAN LEONIE

Mijn favoriet is de Fonseca Terra Prima Finest Reserve. Waarom? Ik ben gek op kaas en daar hoort een mooie port bij. Daarnaast vind ik het belangrijk om rekening te houden met waar producten vandaan komen en hoe ze geproduceerd worden. Naast dat de Terra Prima een heerlijke port is, is deze port ook 100% biologisch en dat maakt hem stiekem nog iets lekkerder! Wist je dat Fonseca het eerste porthuis is met een biologische port?

Deze port vind ik heerlijk door haar rijke smaak en je proeft het pure fruit. Ik vind de balans mooi van de stevige tannines die goed uitgebalanceerd zijn met de frisheid van het fruit (bessen, pruim en kers) en de mooie ronde tonen van vanille in de afdronk. Anders dan bij vele andere portwijnen is de alcohol minder scherp voelbaar wat ik erg prettig vind.

Bij etentjes wordt deze port altijd goed ontvangen. Maar mijn mooiste herinnering aan deze port is toch echt mijn bezoek aan Fonseca in Porto. De traditie en passie waar de familie mee werkt is bijzonder en verklaard ook de hoge kwaliteit. Tijdens het bezoek proefden we het gehele Fonseca assortiment naast elkaar, waarbij de Terra Prima er voor mij echt uitsprong als mooie, toegankelijk geprijsde port, maar ook het verhaal erachter. Fonseca was dan ook weer een pionier in het maken van biologische port toen de wijnmaker in 2006 deze Fonseca Terra Prima lanceerde. Sinds 1992 wordt een perceel op de Quinta do Panascal biologisch bewerkt door de wijnmakers van Fonseca. Het was echter nog niet zo makkelijk om een port volledig biologisch te krijgen. Sinds 2002 zijn de druiven voor deze rode port al biologisch gecertificeerd, maar pas enkele jaren later werd er een distillateur gevonden die ook een 100% biologisch wijndistillaat kon maken. Deze is namelijk nodig om de uiteindelijke portwijn te versterken.  Sindsdien is dit de standaard port die ik in huis heb en voor de speciale gelegenheden kies ik voor een mooie vintage.     

Ik raad deze port ontzettend aan om verschillende redenen. Zo is de consument steeds bewuster geworden en een biologische port kom je niet vaak tegen. Hiermee kan je dus echt je gasten en klanten verrassen. Maar vooral ook omdat hij zo ontzettend lekker is, leuk geprijsd voor de frequentere port drinker. En uiteraard zou ik voor kerst of specialere gelegenheden een mooie vintage of langer gerijpte port van Fonseca aanraden!  

De perfecte gelegenheid om deze port te drinken is als afsluiter van een diner bij een kaasplankje met goed gezelschap natuurlijk. Mijn wijn/spijs advies is simpel. Had ik al kaas gezegd? Door de fruitigheid kan deze port al goed bij zachte romige kazen, maar door de stevige tannine blijft de Terra Prima uitstekend overeind bij krachtige, pittige kazen zoals blauwschimmel.

Scroll to top