Fonseca, Guimaraens Vintage Port

Specificaties
Description Ondoorzichtig paarszwart in het midden met een zeer dunne, paarse rand. Een klassieke Fonseca-neus die doet denken aan bedwelmend bosfruit, krachtig maar ook zeer fijn en complex. Aroma's van dichte bramen en zwarte bessen vormen het decor voor frisse, muntachtige, balsamicogeuren en harsachtige tonen van gomrotsroos en wilde kruiden. Subtiele hints van exotisch hout, zoethout en zwarte peper zorgen voor een extra dimensie van complexiteit. De dikke, dichte tannines geven het gehemelte, dat is opgebouwd rond een kern van dichte, donkere bosvruchten, zowel stevigheid als volume. Op de lange, weelderige afdronk komen plompe frambozensmaken naar voren, waardoor de port een aantrekkelijke knapperigheid en lift krijgt. Fonseca's tweehonderdjarige jubileumjaar heeft een uitzonderlijke Guimaraens vintage port voortgebracht: expressief en benaderbaar, maar met het uithoudingsvermogen om in de kelder jarenlang te verbeteren.
Land Portugal
Druivenrassen Blend van verschillende druivenrassen
Merk/Wijnhuis Fonseca
Kleur Rood
Smaakprofiel Complex, Rijk, Robuust
Gebied Douro
Verkoopargumenten • Gemaakt in jaren wanneer er geen Vintage port wordt geproduceerd.
• Iets toegankelijkere smaak dan een Vintage port, de kwaliteit is fantastisch.
• Grootse complexiteit en kwaliteit.
Vinificatie Het wijnjaar zal worden herinnerd als ongebruikelijk droog en de Fonseca-wijndomeinen in en om Pinhão registreerden ongeveer een derde minder regenval dan het tienjarige gemiddelde. De regen bleef uit tot het vroege voorjaar en dit was gunstig voor het produceren van een gewas zonder ziekteverschijnselen, hoewel de opbrengst relatief laag was. De droge omstandigheden en de zeer hete start van de zomer haalden de véraison (verkleuring van de druiven) naar voren en leidden tot een vroege start van het rijpingsseizoen. Eind juli en in augustus waren de omstandigheden gelijkmatiger, met warme omstandigheden zonder extreme temperaturen. De rijping was goed in balans en tijdens de oogst was het gewas in uitstekende staat, met perfect gezonde, verschrompelde trossen. Zoals gezien de vroege start van het rijpingsseizoen te verwachten was, waren de eerste druiven aan het einde van de eerste week van september klaar om te worden geplukt, met een uitstekende fenol- en suikerrijpheid.

Bij Fonseca's Quinta do Panascal in de Távora-vallei werd op de 12e begonnen met plukken, met koele nachttemperaturen die voor een evenwichtige gisting en een lange extractietijd zorgen. Tijdens een korte periode van hevige regen op 15 en 16 september werd het plukken kort gestaakt, en hoewel de weersomstandigheden daarna weer perfect waren, werd de oogst bij de wijndomeinen in de Pinhão-vallei, Cruzeiro en Santo António, uitgesteld tot het einde van de maand. Tot aan het einde van de oogst begin oktober werden uitstekende wijnen gemaakt.
Niet op voorraad
Scroll to top