DE FAVORIETEN VAN PETER PAUL
Deze keer staat onze “Favoriet van…” in het teken van een bijzonder moment: het pensioen van onze gewaardeerde collega Peter Paul. Na jaren vol inzet, passie en mooie herinneringen deelt hij nog één keer zijn favorieten met ons. Een mooie afsluiter. Zijn favorieten zijn namelijk:
Bubbels: Schlumberger, Grüner Veltliner
Wit: Trimbach, Riesling Frédéric Emile
Rosé: Frescobaldi, Ammiraglia Alie Rosé
Rood: Jean Leon, 3055 Petit Verdot - Merlot Organic
Lees verder om te weten waarom dit zijn favorieten zijn.
Bubbels:
Wanneer je wijn uit Oostenrijk drinkt, zal ruim 25% van de witte wijnen Grüner Veltliner zijn. Het blijkt dus dat de grondsoort en het klimaat perfect geschikt zijn voor deze druif, die je vrijwel nergens anders in de wereld tegenkomt. Grüner Veltliner is een druivensoort die steeds bekender wordt, maar een mousserende variant, gemaakt op de manier waarop alle Champagnes worden gemaakt?
Het begon met een lovestory op de Moezel, waar Robert Schlumberger, een kleine 180 jaar geleden zijn latere vrouw ontmoette. Zij gingen 'Champagne' maken in Oostenrijk, dat mocht toen nog. Robert was de keldermeester bij het Champagnehuis Ruinart en wist dus de fijne kneepjes van het vak. De kwaliteit van deze mousserende wijn is geweldig. Aangename zuren, ragfijne mousse, elegante expressie van de druif, op dit voor haar weelderige terroir.
Deze fles is ook als op piccolo te verkrijgen. Daarnaast heeft Schlumberger mousserend in diverse stijlen van "droog" naar "zoet". Uitermate geschikt voor eindejaarsgeschenken.
Witte wijn:
Riesling Frédéric Emile Trimbach, van de twee Grand Cru wijngaarden Geisberg en Ostberg bij Ribeauvillé in de Elzas, Frankrijk. Trimbach heeft bijna 400 jaar wijnbouwkennis, inmiddels is de 13e generatie gestart.
Deze Riesling heeft de bijnaam “Freddie” en wordt gemaakt door wijnhuis Trimbach, dat al sinds 1840 bestaat. De druiven komen van gemiddeld 45 jaar oude wijnstokken: dat betekent minder druiven per stok, maar wel van hoge kwaliteit. De stokken groeien op kalkrijke grond in twee bijzondere (Grand Cru) wijngaarden. Dat geeft de wijn zijn unieke karakter: een droge Riesling met een rijk palet aan smaken en elegante frisheid. Alles draait hier om balans, hét kenmerk van de familie Trimbach.
Geen rijping op nieuwe eiken vaten, geen technieken die de zuren verzachten, maar puur de smaak van de druif en de bodem. Volgens de familie is Riesling dan ook de “koning van de druiven”. Deze wijn kan gemakkelijk 20 jaar of langer bewaard worden.
Leuk weetje: hij staat op de wijnkaart van álle 31 driesterrenrestaurants in Frankrijk. En voor de echte liefhebbers: kijk ook eens naar de Clos St. Hune Riesling van Trimbach, misschien wel de meest legendarische Riesling van Frankrijk.
Rosé:
Alìe Tenuta Ammiraglia IGT Toscane Frescobaldi Italia
Tenuta Ammiraglia is gelegen in de Maremma, dicht bij de zee, in het zuidwesten van Toscane. Wat bijzonder is aan deze wijn is het feit dat zij bestaat uit witte én blauwe druiven, respectievelijk Vermentino en Syrah. Verder is de ligging van de Tenuta belangrijk, dicht bij de zee, wat verkoeling geeft en zorgt voor een geleidelijke rijping van de druiven. De kalkrijke bodem, zorgt voor mineraliteit en verfijning van de wijn.
Alìe, uit de Griekse Mythologie, is de zeenimf die staat voor sensualiteit en schoonheid. Een verleidelijk lichtroze kleur, de textuur van de wijn is het meest opvallend. Bijna zalvend zacht, maar niet vet of romig. Rijpe aardbeien en frambozen strelen de tong en zelden heb je zoveel elegantie geproefd. Een tip, niet TE koud schenken, dan is de subtiliteit verdwenen en krijg je de toorn van de nimf over je uitgestrooid.
Rode wijn:
Petit Verdot/Merlot 3055 Jean Leon Penedes Spanje. Wijn vertelt altijd een verhaal, en weinig verhalen zijn zo bijzonder als dat van Jean Leon.
Als 19-jarige verliet Jean Leon Spanje en stapte op de boot naar New York. Daar werkte hij eerst als taxichauffeur (vandaar het nummer 3055) en later in de horeca. Met hulp van zijn vrienden James Dean en Frank Sinatra opende hij in 1956 zijn eigen restaurant in Hollywood: La Scala. Het bestaat nog steeds en was dé plek waar filmsterren en politici kwamen.
In 1963 keerde Jean Leon terug naar Spanje en begon in de Penedès (bij Barcelona) als eerste Franse druivenrassen aan te planten. Het resultaat? Deze bijzondere wijn: een blend van Petit Verdot en Merlot, dat zijn druiven die je normaal in Bordeaux vindt. De wijn is gul en sappig, maar tegelijk elegant en lang van smaak. Je ruikt donker fruit en een mix van mediterrane kruiden. Elke slok verrast en is rijk, maar nooit zwaar. En dit is nog maar de instapwijn van Jean Leon!
Hij was ook de eerste in de Penedès die officiële erkenning kreeg voor Single Vineyard wijnen. Nog een reden om zijn verhaal verder te ontdekken. Geniet ervan!