Image 33%

Vinoloog Barbara Verbeek schrijft over de wereld van wijn in de Telegraaf. Afgelopen editie stond Schlumberger Rosé erin, heb jij dit al gelezen? 

 

FEESTEN ZONDER HOOFDPIJN

In deze column belicht vinoloog Barbara Verbeek de wereld van wijn. Dit keer bespreekt zij een mooie rosé uit Oostenrijk. Na succesvolle dagen in het Wijntheater tijdens Gastvrij Rotterdam 2023 werd het tijd om te ontspannen. Afgelopen weekend vierden we het begin van de herfst met vrienden bij ons op de camping. Drie dagen lang goede gesprekken, muziek en heel veel wijn. Ik schrijf deze column dan ook met wallen onder de ogen en verdwaalde glitters op mijn gezicht...

Het weer was heerlijk, de zon scheen en de wind hield zich stil in het bos. Ik vind het altijd leuk om te zien welke wijnen ledereen meebrengt. Want op een feestje wil je graag een lekker glas drinken dat vriendelijk bij je binnenkomt en waarvan je energie krijgt zonder de volgende dag ziek te zijn. Nou, we hebben hem gevonden, hoor. Een mousserende rosé uit Oostenrijk in een prachtige fles met geschilderde bloemen, bijen en vlinders. ledereen, niemand uitgezonderd, vond deze 'Special Edition' lekker!

De wijn heeft een stevige, maar verfijnde mousse en is superfruitig, herkenbaar als bosaardbeitjes en rode bosbessen. De druiven pinot noir, St. Laurent en zweigelt komen uit Burgenland, het prachtige wijngebied in het oosten van Oostenrijk.

 

GRONDLEGGER

De wijn wordt gemaakt door de familie Schlumberger. Zij zijn grondlegger van Oostenrijkse mousserende wijnen. Oprichter Robert Alwin Schlumberger leerde in 1842 hoe hij de belletjes in de wijn krijgt. Deze traditionele methode kreeg hij mee bij het beroemde champagnehuis Ruinart. De flessen liggen minimaal negen maanden authentieke en oudste kelders van Oostenrijk rijpen.

Waar Schlumberger ook bekend om staat, zijn hun wijnen met laag histaminegehalte. Histamine wordt door je eigen lichaam aangemaakt, maar zit ook in voedingsmiddelen en wijn. Histamine heeft allerlei nuttige functies. Zo zorgt het voor de aanmaak van maagzuur en stimuleert je bloedsomloop. Maar een teveel kan verschillende klachten veroorzaken. Heb je weleens last gehad van jeuk, migraine, benauwdheid, rode vlekken, verstopte neus of slapeloosheid? Ik wel!

Het histaminegehalte is hoger bij gerijpt voedsel als groenten en fruit. Denk aan aardbeien, tomaat, ananas of avocado. Als het product is gegist of gefermenteerd zoals wijn, (oude) kaas en zuurkool, maar ook als een vis- of vleesproduct minder vers is, dan is het histaminegehalte hoger dan normaal.

Wij dronken deze feestelijke bubbel het hele weekend en aten er van alles bij: borrelplanken met gerijpte kazen, pizza met tomaat en verse zalm, sashimi met wasabi en soja. Feest zonder hoofdpijn!

Schlumberger, Special Edition, Rosé, Klassik Brut, Sekt, Burgenland, Oostenrijk

Bron: Telegraaf 12 oktober 2023

Scroll to top