Image 50%

AKASHI TAI: SAKE

Akashi-Tai wordt geproduceerd in de kern van de Hyogo regio. De plek waar sake oorspronkelijk vandaan komt. Bij Akashi Tai produceren ze sake op ambachtelijke wijze in kleine batches. Het is namelijk een traditioneel en natuurlijk product die volledig met de hand wordt geproduceerd. 

Sake is een traditionele Japanse nationale alcoholische drank, gemaakt vanuit rijst. Het productieproces is hierin bijna gelijk aan wijn en wordt daarom ook vaak 'rijstewijn' genoemd. 
Sake is al meer dan 2000 jaar onderdeel van de Japanse levensstijl en cultuur, en wordt momenteel in meer dan 1.300 brouwerijen in Japan geproduceerd. Het wordt dus gebrouwen en niet gedistilleerd.

De benaming van elke sake legt het product verder uit. Dit heeft alles te maken met het schoonmaakproces en daarmee met de uiteindelijke korrelgrootte. Hoe kleiner de korrel, hoe fruitiger, aromatischer en bloemiger de sake smaakt. Hoe groter de korrel, hoe bitterder, umami-rijker en rijstachtiger de smaak. 

De onderstaande termen geven dus de korrelgrootte, en hiermee de smaak aan.

Sake's met een korrelgrootte over 70% vindt je voornamelijk terug als bulk sake's. Deze sake's worden niet aangeduidt met een specifieke benaming. 
Honjozo: een korrelgrootte van 60-70%. Wordt bij Junmai sake's vaak zonder de benaming Honjozo aangeduidt.
Ginjo: een korrelgrootte van 50-60%
Daiginjo: een korrelgrootte onder de 50%

Om het product verder uit te leggen kan je nog de volgende toevoegingen tegenkomen:
Junmai: een zuiver product, waarin geen alcohol is toegevoegd aan het productieproces. Heeft een maximale korrelgrootte van 70%.
Non-Junmai: een sake waar gedistilleerde alcohol, vaak afkomstig uit suikerriet, wordt toegevoegd aan het product.
Tokubetsu: dit kan worden toegevoegd aan 'Honjozo' sake's en staat voor; speciaal /premium. Dit is voor de brouwerij een van de beste varianten Honjozo die zij kunnen produceren.
Genshu: een niet-verdunde sake. Hier wordt geen water toegevoegd in het productieproces. Water wordt in sommige gevallen toegevoegd om het alcoholpercentage te verlagen.

Scroll to top