Women behind the wine

8 MAART: DE DAG VAN DE VROUW 
 
‘Let’s talk about women’ op deze bijzondere Dag van de Vrouw. Want achter iedere succesvolle man mag dan een sterke vrouw schuilen, achter veel sterke vrouwen schuilen sterke wijnen.

We zijn trots op onze mooie merken, maar zeker omdat het succes van veel wijnen gepaard gaat met de vakkundigheid van vrouwen. Vrouwen met kennis, enthousiasme en daadkracht, die hun werk met passie en plezier voortzetten.
In veel socialistische landen werd 8 maart een officiële feestdag. Met de opleving van de feministische beweging in de jaren 60 kwam de belangstelling voor een internationale vrouwendag terug. Tot op de dag van vandaag, wordt deze feestdag nog veel gevierd.
    

GALLO L.M. MARTINI
Jen Barak is assistent wijnmaker en de rechterhand van Michael Eddy, hoofd wijnmaker. Wijn en wijncultuur is een levensstijl voor Jen. Ze richtte zich binnen haar oenologie studie op tanninechemie. Na haar studie startte ze bij Gallo om zich te focussen op de Bordeaux variëteiten. Bij Louis M. Martini draait alles om Cabernet Sauvignon. Ook de bijzondere Monte Rosso wijngaarden hebben een vrouwelijke manager, genaamd Brenea Royal.
   

J. VINEYARDS
Nicole Hitchcock ontwikkelde haar passie voor eten en wijn in restaurants. Ze was gecharmeerd van alle onderdelen van het vak, van wijnstok tot wijnbereiding, de verschillende smaken en de culturele aspecten. Nu is ze hoofd wijnmaker van J. Vineyards, waar de J. Cuvee Brut onlangs 96 punten scoorde in de Decanter. J. Vineyards is opgestart door, Judy Jordan, die het vak met name van haar vader leerde. Zij was een pionier op het gebied van Sparkling wijnen in Californië.
 

MARIMAR
Geboren en opgegroeid binnen de Torres familie in Barcelona, besluit Marimar Torres in 1975 een wijngaard te kopen in een cool climate gebied in Sonoma County. In 1986 begint ze met het aanplanten van druiven. Naast haar passie voor koken, groeit haar wijnbedrijf uit tot een succes. Haar druiven komen van eigen wijngaarden, zijn biologisch en het bedrijf is 100% zelfvoorzienend in energie. Haar dochter Cristina neemt het bedrijf langzaamaan over.
   

JEAN LEON
Wijnmaken was een onvermijdelijk carrière pad voor Mireia Torres. Haar vader specialiseerde zich in oenologie en wijnbouw. Ze groeide op in de natuur en trad in de voetsporen van haar vader. In 2004 startte ze bij het bedrijf waar ze nu Jean Leon Director is en Director of Research and Innovation for Familia Torres. Ze is een indrukwekkende wijnmaker en onderzoeker. Haar passie is het creëren van wijnen die in balans zijn met de natuur.
       

FRESCOBALDI  
Livia le Divelec heeft een diploma in wijnbouw en oenologie van de Universiteit van Florence. Livia: "Wijn is als een stukje kunst, kan worden gezien als een schilderij, een sculptuur, een gedicht, is levende materie die moet worden gevormd. Dat is de magie van Frescobaldi! Waar je ook heen gaat, je vindt een andere expressie omdat we geloven in 'Cultivating the Toscana Diversity’. Dit is waarom ik elke dag weer verliefd wordt op mijn werk."
       

DROUHIN OREGON (USA)
Véronique Boss-Drouhin groeide op in Beaune, in het hart van Bourgondië. Ze koos op jonge leeftijd voor een wijncarrière, geïnspireerd door haar familie en door de kleine kring van vrouwen die in die tijd in de wijn werkten. In de jaren daarna werd Véronique wereldwijd erkend voor haar werk in Bourgondië en Oregon. Ze heeft meer dan 30 jaargangen gemaakt in elke teelt regio en wordt in beide landen beschouwd als een icoon. In 2019 ontving ze de Légion d’Honneur, de hoogste onderscheiding van Frankrijk. Vandaag de dag maakt Véronique nog steeds elke wijn voor Domaine Drouhin Oregon. Véronique: “elke vintage is anders, uitdagend en interessant op zijn eigen manier. Ik kan me niets beters voorstellen!" 
       

DISTELL
Andrea Freeborough is vandaag de dag Head of Winemakeing and Viticuture voor alle wijnen van Distell. Vanuit top line perspectief draagt zij zorg voor de verschillende merken door nauw samen te werken met de verschillende wijnmakers. Binnen Distell heeft zij al op verschillende manieren bij kunnen dragen aan de kwaliteit van de wijnen. Zo was ze o.a. ‘White wine maker’ voor Nederburg, maar ook Cellarmaster voor Fleur du Cap en Nederburg.