PROEFNOTITIES MOSSBURN

MOSSBURN NO.1, LINKWOOD:

Aan de rand van het stadje Elgin maakt Linkwood Distillery lichte, delicate, geurende Speyside-whisky die ongerijpt een frisse grasgeur heeft. De refill vaten hebben het eiken beperkt tot een kruidige noot op de achtergrond, met een neus van witte bloemen en hints van citroengras en witte peper. Gekristalliseerd fruit en gerst suiker op de tong met een lichte noot van honing en citrus.

 

MOSSBURN NO.2, INCHGOWER:

Niet ver van de monding van de Spey, aan de noordkust van Moray, produceert de Inchgower Distillery een zware, kruidige malt met een zoutgehalte dat kenmerkend is voor het kustgebied. De smaak is in de vaten verder ontwikkeld tot een eikachtige structuur, maar dankzij de refill okshoofden komen de natuurlijke kruiden, zoete citroen en kruidnagel door in de neus. In de mond ontwikkelen zich nog meer smaken, met aroma's van noten, piment en peper.

 

MOSSBURN NO.8, DUFFTOWN:

Dufftown, gebouwd in de jaren ‘1890, is een van de weinige distilleerderijen waar de spirit stills groter zijn dan de wash stills. Dit levert een gewichtige spirit op met een voornamelijk malt karakter. De distilleerderij haalt haar water uit de Dullan, een zijrivier van de rivier de Fiddich. Deze whisky wordt tien jaar in okshoofden gerijpt en heeft een pittige neus met noten van honing en vanille. In de mond proef je noten en bessen, met een vleugje kruiden en malt in de afdronk.

 

MOSSBURN NO.9, ROYAL BRACKLA:

Brackla werd in 1817 opgericht en is daarmee een van de oudste distilleerderijen van Schotland. De huidige productie maakt gebruik van een gemiddelde gisting, waarbij de wash en low wines door de pijpen met naar boven afbuigende hoek gaan voor overdadige terugvloeiing en esters. Na een rijping van tien jaar in refill okshoofden voelt deze whisky fris en fruitig in de neus. In de mond proef je vanille, gebakken appel en karamel.

 

MOSSBURN NO.10, AUCHROISK:

Auchroisk, een moderne distilleerderij in de buurt van de rivier de Spey. Hier produceren de acht lampglasvormige stills een karaktervolle spirit die door rijping lichter wordt. Deze whisky is elf jaar gerijpt in refill okshoofden om de essentie van de distilleerderij door te laten dringen. Er is een neus van lichte, grassige citrus die dieper wordt en plaats maakt voor eik en crème karamel. De ontwikkelde smaak is notig met nuances van zwarte peper en stroop.

 

MOSSBURN NO11, BENNRINNES:

De vroege geschiedenis van Benrinnes Distillery werd gekenmerkt door overstromingen, branden en faillissementen. Deze noodlottige distilleerderij ziet er ook vandaag de dag niet erg uitnodigend uit. Maar gelukkig merk je hier niets van in de whisky's die hier worden geproduceerd. Er zijn zes stills en de spirit loopt door worm tub condensers. Interessant feit is dat deze whisky afkomstig is uit het laatste jaar dat bij Benrinnes een gedeeltelijk drievoudig destillatieproces werd gebruikt. Bedrieglijk licht van kleur, maar met een zware en licht maltige neus die geleidelijk tonen van graan en honing loslaat. Na een rijping van elf jaar in refill okshoofden komt halverwege de smaak een milde invloed van eik naar voren met structuurlagen en een zware, notige afdronk.