Favoriet van Peter Paul

Ik ga voor een “open” wijn als favoriet en kies voor de Sangiovese van Il Cigno: één van de beste rode wijnen die we hebben. Ik proef eigenlijk alle wijn in eerste instantie met een commerciële insteek. Dat gaat gewoon automatisch. Dan stel ik mezelf de vraagt: hoe kan ik deze wijn het beste inzetten, bij welk type zaak? Als open wijn, kaartwijn of bijvoorbeeld als arrangementswijn?
Daarnaast vind ik het leuk om naast alle merlots en cabernets eens wat anders op de kaart te zetten, zowel qua druif als smaak. 

Il Cigno Sangiovese vind ik lekker omdat het echte wijn is. Dat klinkt misschien raar, maar ik bedoel dat het geen gekunsteld of gladjes product is, met misplaatste houtlagering. Het is puur eigenwijs sap, met heerlijk in elkaar verweven zuren en bitters. Niet te zwaar als aperitief, maar met voldoende lengte om een maaltijd te begeleiden. De eerder genoemde zuren en bitters zorgen ervoor dat deze Sangiovese gastronomisch super inzetbaar is. 

Met onze proefgroep doen wij vier keer per jaar ons vinologenexamen opnieuw, altijd bij één van ons thuis. Zo leuk als je vrienden in je “instinkers” trappen. Zo werd deze Sangiovese van Il Cigno aangezien voor een grote Chianti Classico van Frescobaldi, die ook in de multiple choice stond. Wel goed geproefd dat het Sangiovese was, zoals alle Chianti’s, maar het pleit natuurlijk voor deze wijn dat hij met zo een andere topwijn uit ons assortiment verward werd. 

Ik zou de wijn aanbevelen aan mijn horeca klanten, omdat het een ideale wijn is om als 2e of 3e open wijn te schenken. Anders dan anders, prachtige prijs/pret verhouding, super goed inzetbaar als aperitief- en maaltijdwijn. Je verrast je gasten!

Voor de vakhandel vind ik deze wijn ideaal in prijs, weer eens wat anders dan de Franse klassiekers en voor een breed publiek. 


Ook zelf, tijdens de thuisquarantaine, drink ik deze wijn graag. Uurtje voor het drinken in de koelkast, zeker bij wat warmer weer, helemaal top! Niet ijskoud, maar wel licht gekoeld. 
Dat doe ik overigens het liefst op zaterdagmiddag als ik vrij ben, dan is het echt genieten ? Ik eet er dan graag Italiaanse salami’s bij of een charcuterie schotel. Gaan we wat culinairder dan denk ik aan een plank vol lekker, met gevulde courgettebloemen, bruschetta, ricotta, caprese, vitello tonato… Ik ga een glaasje pakken jongens, proost!