Favoriet van Jan Marc

Omdat ik gek ben op de Bourgogne, kon mijn favoriet niet anders dan een wijn van Joseph Douhin zijn. De Bourgogne is een complex gebied, waar ondanks het gebruik van slechts drie druivenrassen (chardonnay, aligote en pinot noir) geweldige verschillen te proeven zijn. Het terroir is ontzettend belangrijk in dit gebied en dat proef je terug in de wijnen.

Mijn favoriet is de Puligny Montrachet, vanwege de frisse, sprankelende stijl als de wijn nog jong is en de rijkere tonen als de wijn wat ouder wordt. Mineraliteit, appelzuren, vanille en botertonen. Heerlijk. Ik zou deze wijn aanbevelen omdat het een complexe wijn met een prachtige balans is. Voor mij als vinoloog is de wijn leuk om te ontleden, maar voor een beginnend wijndrinker is deze zeker net zo aangenaam. Je proeft simpelweg de kwaliteit, daarvoor hoef je geen kenner te zijn! Daarnaast is de wijn met veel spijzen te combineren, zoals een stukje geitenkaas (liefst uit de Bourgogne!), een mooi, vettig stukje witvis of een kreeft.

Afgelopen mei was ik 1 jaar samen met mijn vriendin Levi. De horeca was natuurlijk nog gesloten, dus we vierden ons jubileum thuis op het balkon en dronken een fles Puligny Montrachet 2016. Gelukkig was het warm en scheen de zon. We hebben ervan genoten! Sowieso is deze wijn voor mij een “zon- en feestdagen wijn” – het is een feest in het glas!