FONSECA VINTAGE 2017

Een Vintage port is de crème de la crème, de koning onder de port. Een Vintage port mag alleen Vintage heten als zij dit kwaliteitsstempel verkregen hebben na de strenge keuring van het Instituto dos Vinhos Douro e Porto. Hierdoor wordt de hoge kwaliteit van een Vintage port gegarandeerd. Alleen in de beste jaren komt er een port op de markt. Na een Vintage in 2016, wordt er nu ook weer een 2017 gedeclareerd. Dit kwam alleen eerder voor in de jaren 1947-1948 en 1991-1992!
 
Vroege oogst!
Dit was de vroegste oogst sinds de nieuwste generatie, op 6 september was de eerste pluk. De lente begon vroeg en er viel weinig regen. Droogte hield lang aan met koelere temperaturen in augustus.
 
Proefnotitie - De neus opent met een uitbarsting van donkere bosvruchten, vermengd met frissere, meer levendige aroma's van rode bessen. Een leisteenachtige mineraliteit houdt deze uitbundige fruitigheid in toom. In dit stadium is de neus nog steeds gereserveerd, discreet en aromatisch en onthult tevens balsamico geuren en cederachtige noten van gezaagd hout. In de mond ontploffen de donkere bessen. De textuur is rond en fluweelzacht, maar de strakke, stevige tannine en een gezonde zuurtegraad zorgen voor stevigheid en structuur.
 
Fonseca werd in 1815 opgericht als een havenbedrijf en staat bekend om de stilistische consistentie van de Vintage Ports die sinds de oprichting door vijf generaties van de familie Guimaraens zijn gemaakt. De Vintage Ports staan bekend om hun expressieve, weelderige fruitigheid, die grote weelde en complexiteit ontwikkelt, evenals een voluptueuze rondheid in de mond ondersteund door fluweelzachte mondvullende tannine. Hoewel ze in staat zijn om tientallen jaren te rijpen, maakt de uitbundige fruitigheid van de Fonseca Vintage Ports ze in hun jonge jaren enorm aangenaam. Fonseca behoort ongetwijfeld tot de eerste rang van de Vintage huizen.
 
 
Adrian Bridge, Managing Director:
"We zijn erg blij om de release van een Classic Fonseca Vintage uit 2017 aan te kondigen. Dit volgt snel op de hielen van de veel geprezen 2016 maar is zeer uitgesproken van karakter. De Fonseca 2017 is een wijn van indrukwekkende omvang en diepte met het weelderige, complexe fruit welke de essentievan de huisstijl weergeeft."
 
David Guimaraens, hoofd wijnmaker:
"We zullen ons het wijnbouwjaar 2017 herinneren om zijn uitzonderlijk droge omstandigheden tijdens de groei- en rijpings seizoenen en om  de zeer vroege oogst. Onze pluk startdatum op de Fonseca landgoederen was de vroegste sinds een generatie. Het is dan ook niet verrassend dat dit een jaar van lage opbrengsten was, waarbij de druiven met dikke schil een dichte, diepgekleurde most produceren met een hoog tanninegehalte. De relatief gematigde temperaturen in augustus zorgden er echter voor dat de rijping gelijkmatig verliep en de wijnen perfect in balans waren. Alle Fonseca eigenschappen,
zowel in de valleien van Távora als Pinhão, leverden uitstekende wijnen op".