FAVORIET VAN MARIO

Het waren de vroege jaren 60 toen mijn ouders tijdens hun huwelijksreis een rondrit maakten door het noorden van Italië. Met de herinnering aan deze reis in het achterhoofd besloten zij hun eerste kind een Italiaanse naam te geven. Wanneer je met deze naam geboren wordt, dan kan het haast niet anders dan dat je een voorliefde voor Italiaanse wijnen ontwikkelt!

 

Uiteraard wissel je wel eens van favoriete wijn, maar momenteel geef ik de voorkeur aan de Barbera d’Alba van Enrico Serafino. Voor mij is het een veelzijdige wijn die past bij het seizoen. Je kunt deze wijn drinken tijdens de zondagmiddagborrel met wat Italiaanse kaas en worst maar hij kan ook prima bij een homestyle pizza of een zelfgemaakte lasagne. Ook als je culinair uit wil pakken, blijft deze wijn prima staan. Dankzij de brede aroma’s en de uitgebalanceerde smaak is deze Barbera d’Alba een elegante, rijke en verbazingwekkende wijn.

 

Enrico Serafino startte zijn bedrijf in 1878 en Canale, de hoofdstad van Roero in Piemonte. De 12 hectare wijngaarden liggen verspreid over de zand- en kleiheuvels van Roero. Hier staan de wijnstokken van de Arneis, Dolcetto Nebiolo en Barberadruiven aangeplant. Tevens worden druiven aangekocht van wijnboeren in de nabije omgeving zoals Langhe en Monferrato.

 

Nico Conta, een veteraan in de wijnwereld van Piemonte, geeft de dagelijkse leiding aan het wijnhuis dat momenteel in handen is van de familie Krause Gentile.

 

Helaas is het gezien de huidige situatie moeilijk om een buitenlandse reis te plannen, maar als het weer kan, staat een roadtrip zoals die van mijn ouders hoog op mijn verlanglijstje. Tot die tijd zit er niets anders op dan tijdens de lock down weg te dromen bij een mooi glas wijn en me in gedachten tussen de wijngaarden van Piemonte te wanen.

 

Saluti e goditi la vita!