FAVORIET VAN BASTIAAN

Als kind ging ik met mijn ouders mee op vakantie en vaak gingen wij naar Frankrijk. Als wij dan op doorreis waren naar het zuiden dan kwamen wij vaak door het Rhône gebied.

Overal waar je keek zag je stijle hellingen van graniet met wijngaarden waar met name veel mooie rode wijnen gemaakt worden. Pas toen ik later in de horeca ging werken kwam ik er achter dat in de Rhône ook schitterend mooie witte wijnen gemaakt worden.

Mijn favoriet is dan toch wel Condrieu van Guigal. Dit wijnhuis werd in 1946 opgericht door Etienne Guigal in Ampuis, een klein oud dorp in het hart van de Côte-Rôtie. Maison Guigal is één van de tophuizen in de Rhône die bekend staan om hun hoge kwaliteitswijnen die ze zeer vakkundig en met veel toewijding maken.

Deze Condrieu wordt gemaakt van de Viognier druif. De wijngaarden liggen in het noordelijke gedeelte van de Rhône. De druiven van deze wijn komen van wijnstokken van gemiddeld 25 jaar oud. Door de ligging en warme klimaat rijpen de druiven voor deze witte wijn perfect. Na de handmatige oogst rijpt deze wijn ongeveer 8 maanden op eiken hout. Ze kiezen er voor bij Guigal om niet de gehele wijn maar ongeveer 1/3 op hout te rijpen. De andere deel rijpt op stalen vaten waardoor hij mooie frisse zuren blijft houden en wat gemakkelijker te drinken is. 

Deze heerlijke wijn heeft aroma's van bloemen, abrikozen, perziken en citrus. In de smaak lichte aanwezigheid van het eiken hout wat is gebruikt en veel geel fruit. Ook lichte indrukken van cederhout, vanille, lichte kruiden, noten en citrusfruit.

Een fantastische wijn voor het zomerseizoen. En de perfecte begeleider van bijvoorbeeld Oosterschelde kreeft of coquilles met wat verse truffel.

 

 

E. Guigal, Condrieu