Biologische/veganistische/fair trade wijnen

WANNEER IS EEN WIJN BIOLOGISCH?
 
Bij biologische landbouw streeft de producent ernaar om de bodem waarop de wijnstokken staan zo vitaal en gezond mogelijk te houden. Geen zware machines meer op het veld die de aarde platwalsen maar een luchtige zuurstofrijke bodem. Geen chemische bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest maar terug naar de zo natuurlijk mogelijke vorm van wijnbouw met respect voor de natuur. Duurzaamheid wordt uitgedrukt in een CO-2 footprint en gaat ook over transport, opslag, verpakking en recycling.
Niet alle duurzame wijnen zijn biologisch, maar biologische wijnen zijn wel duurzaam!
 

 

WANNEER IS EEN WIJN VEGAN? 
 
Vaak wordt bij het klaren van de wijn gebruik gemaakt van dierlijke producten zoals vislijm, caseine eiwit of gelatine. In het laatste proces van wijnmaken worden deze middelen aan de wijn toegevoegd. Vervolgens binden de vaste deeltjes die de wijn troebel maken, zich aan deze middelen en tezamen worden ze uit de wijn gefilterd. Bij een vegan wijn worden geen dierlijke hulpstoffen of ingrediënten gebruikt. Daarnaast worden bij een veganistische wijn ook geen dieren gebruikt in het productieproces, zoals het ploegen van het land of het vervoeren van wijnmanden.
 

 

WANNEER IS EEN WIJN FAIRTRADE?
 
Dit houdt in dat er een eerlijke prijs voor de druiven wordt betaald. Zo stellen ze kleine boeren in staat zich verder te ontwikkelen en te groeien. Daarnaast wordt toegezien op goede werkomstandigheden en heeft men altijd oog voor het milieu.